torstai 16. helmikuuta 2017

TOIMINTAKERTOMUS 2016

Helsingin Aurinkolahti-Seura ry

TOIMINTAKERTOMUS 2016

Helsingin Aurinkolahti-Seura ry
Helsingin Aurinkolahti-Seura perustettiin 6.4.2006 ja merkittiin yhdistysrekisteriin 16.10.2006.
Rek.nro 195.000. Y-tunnus 2079286-9.

Miten Aurinkolahti-Seura toimii
  • toimii jäsenten edunvalvojana seuraamalla mm. alueen kaavoitusta, maankäyttöä ja liikennesuunnittelua
  • antaa lausuntoja viranomaisille ja pitää aktiivisesti yhteyttä kunnallispoliitikkoihin
  • on taloyhtiöiden välinen tiedonvaihto ja keskusteluareena
  • järjestää ajankohtaisia teemailtoja ja ekskursioita
  • järjestää vuosittain talkoita ja useita yleisötapahtumia
  • tekee laajaa yhteistyötä muiden Vuosaaren toimijoiden ja kaupungin asukasyhdistysten kanssa

Toimintavuosi 2016 oli seuramme 10-v. juhlavuosi
Vuosikokouspäivänä 6.4.2016 tuli kuluneeksi 10 vuotta Helsingin Aurinkolahti-Seuran perustamisesta.
Seuramme on saavuttanut merkittävän aseman Helsingin kaupunginosayhdistyksien joukossa. Seuralla on hyvät ja vakiintuneet suhteet kaupungin virkamiehiin. Seuran asukastilaisuudet saavuttavat hyvin alueen ja lähiympäristön asukkaat.

Vuosikokous 2016
Helsingin Aurinkolahti-Seura ry:n vuosikokous pidettiin keskiviikkona 6.4.2016 18:00 alkaen Aurinkolahden peruskoulu Kanavassa Aurinkotuulenkatu 11 Helsinki. Vuosikokoukseen osallistui 27 jäsentä.

Vuosikokouksen puheenjohtajana toimi seuran puheenjohtaja Erkki Pesonen ja sihteerinä Risto Pellinen.

Kokous valitsi seuraavalle kaudelle yhdistyksen puheenjohtajaksi Antti Elosen.
Hallituksen jäseniksi valittiin Raimo Hintsala, Juhani Larha, Raimo Kitunen, Seija Virta ja Esko Wilamo.

Varsinaisiksi toiminnantarkastajiksi valittiin Mikaela Mandalios ja Anita Roos, varalle valittiin Ulla Äkräs ja Aimo Mikkonen.

Hallitus
6.4.2016 saakka 6.4.2016 alkaen
Erkki Pesonen, puheenjohtaja Antti Elonen, puheenjohtaja
Antti Elonen, varapuheenjohtaja Raimo Hintsala, varapuheenjohtaja
Risto Pellinen, sihteeri / tiedotus Esko Wilamo, sihteeri
Seija Virta rahastonhoitaja / kirjanpito Seija, Virta rahastonhoitaja / kirjanpito
Yrjö Ketonen, jäsen Juhani Larha, jäsen
Raimo Hintsala, jäsen Raimo Kitunen, jäsen

25.3.2015 valittu hallitus kokoontui vuoden 2016 aikana kaksi kertaa. 6.4.2016 valittu hallitus kokoontui 31.12.2016 mennessä kymmenen kertaa, joista yksi oli sähköpostikokous.

Toiminnantarkastajat
Vuosikokousten valitsemina varsinaisina toiminnantarkastajina ovat toimineet 6.4.2016 saakka
Pauli Särkilahti ja Harry Kirjavainen sekä 6.4.2016 alkaen Mikaela Mandalios ja Anita Roos.
Varatoiminnantarkastajina ovat 6.4.2016 alkaen Ulla Äkräs ja Aimo Mikkonen

10-vuotisjuhlatoimikunta
Seuramme merkkivuoden tapahtumien suunittelua ja organisointia varten oli nimetty juhlatoimikunta. Sen puheenjohtajana toimi Ulla Äkräs ja jäseninä Aimo Mikkonen, Mikaela Mandalios ja Mauno Pihlaja.

Jäsenistö
Jäsenmäärä oli toimintavuoden lopussa 215 henkilöjäsentä, 21 yhteisöjäsentä ja yksi kannattajajäsen.
Jäsenmaksunsa maksoi kaudella 2016 62 henkilöjäsentä ja 9 yhteisöjäsentä.

Jäsenrekisteri ja kotisivut
Sähköisen jäsenrekisterin uusinta toteutettiin toimintavuoden 2014 aikana. Hyvästä alusta huolimatta mm. rekisterin automaattinen jäsenmaksujen laskutusjärjestelmä ei 2016 toiminut toivotulla tavalla ja loppuvuodesta kävi ilmi, että osa laskuista oli jäänyt lähettämättä. Tämä omalta osaltaan selittää vajeet jäsenmaksukertymissä.

Lähinnä kustannussyistä johtuen ei myöskään kotisivujen päivitys ole edennyt toivotulla tavalla.
Jäsenrekisteri ja kotisivut toteutetaan Yhdistysavain-ohjelmiston pohjalle.

Maankäyttö- ja rakentamisjaos
Seuramme tiukka ”ei” Uutelan kanavan itärannan rakentamiselle tuotti tuloksen.
Aurinkolahti-Seura jätti Helsinki 2050-kaavasta Uutelan kanavan itärannan rakentamista vastustavan muistutuksen Helsingin kaupungille.

Muistutuksemme oli yksi niistä harvoista hyväksytyistä muutoksista, jolla yleiskaavaan muutettiin. Sen pohjalta pääosa kanavan itärannan rakennusmassasta poistettiin ja jäljelle jääneen alueen rakennusoikeus pieneni merkittävästi.
Hyvin perusteltu muistutus ja aktiivinen vaikuttamien päättäjiin tuotti siis hyvän tuloksen.

Lisäksi Aurinkolahti-Seura on tiiviisti mukaan Vuosaaren muiden toimijoiden kesken muodostetussa Vuosaari-toimikunnassa. Sen yhteydessä seuramme on ottanut kantaa myös muihin Vuosaaren kaava-asioihin.

Edustukset ja jäsenyydet muissa yhteisöissä
Aurinkolahti-Seuran edustajana Helsingin kaupunginosayhdistysten kattojärjestö Helka ry:ssä oli Antti Elonen. Helka ry:n toimintaa rahoittaa Helsingin kaupunki, joten sen kautta kaupunginosayhdistyksillä on hyvät yhteydet kaupungin instansseihin. Helka myös opastaa, tiedottaa ja kouluttaa runsaasti. Seuran edustajat ovat valikoidusti osallistuneet kaupungin järjestämiin infotilaisuuksiin ja seminaareihin.

Asukasdemokratian ja yhteisöllisyyden kehittämiseksi perustettu Vuosaari-toimikunta on vaatimattomasta alustaan kasvanut merkittäväksi uusien kärkihakkeiden kehittäjäksi koko Vuosaaren alueella. Aurinkolahti-Seuran edustajana Vuosaari-toimikunnassa jatkoi puheenjohtaja Antti Elonen.

Helsingin Aurinkolahti-Seura ry on Suomen Kotiseutuliiton jäsen Helkan kautta.

Talous
10-v juhlatoimikunta ja erityisesti Ullä Äkräs teki huikean varainhankintakampanjan. Juhlavuotemme päätapahtuma oli Taiteiden Yö. Siihen saatiin Aurinkolahden ja lähialueen yrityksiltä sponsorirahaa sekä Helsingin kulttuurikeskukselta avustusta yhteensä 6.760 € . Lisäksi tilaisuuden kahvi-, makkara- ja korttimyynti tuotti yhteensä 1.381 €. Kyseiset summat, yhteensä 8.141 €, käytettiin kokonaisuudessaan Taiteiden Yön taiteilijapalkkioihin, ilotulitukseen sekä lava- ja viranomaismaksuihin.
Ks. myös kohta ”Taiteiden Yö”.

Yhdistyksen jäsenmaksutulo oli 1.830 €, mikä ei aivan riittänyt kattamaan seuran muuhun toimintaan kohdistuneita kuluja. Tilikauden 2016 tulos osoittaa 49,27 € alijäämää.

Aurinkolahti-Seuran vastuuvakuutus on OP-Pohjolassa.

Toimintaympäristö
Alueen rakentaminen jatkuu edelleen talojen, puistojen ja katujen rakentamisena ja viimeistelynä.
Kahvikorttelin toinen rakentamisvaihe on menossa alueen lounaiskulmassa. Solvikinpuiston eteläreunaan rakennettiin muutamaa paritaloa, jotka valmistuivat lokakuussa 2016.. Uutelan kanavan ns. kaarikorttelin kaikki talot ovat valmistuneet ja Kauniinilmanpuiston pohjoisosa on saatu istutuksineen valmiiksi.

Kaikki kanavan ylittävät sillat ovat saaneet tyylikkäät ramppivalaistukset.

Varsinainen toiminta
Vuosi 2016 oli Helsingin Aurinkolahti-Seura 10-v. juhlavuosi.
Juhlavuoden innoittamana hallitus ja juhlatoimikunta toteuttivat kaikki seuramme perinteiset tapahtumat.

Siivoustalkoot
Aurinkolahden siivoustalkoot pidetiin 11.5.2016 osana FC Viikinkien tempausta ”On siistii asuu Vuosaaressa”.
Koska välineitä jaettiin vain kirjaston viereisellä Mosaiikkitorilla, niin kovin hyvin ei talkooväki Aurinkolahteen löytänyt.

Kanavalaulut
Perinteiset Kanavalaulut laulettiin 25.5. yhteistyössä Vuosaari-Seuran kanssa teemalla Aurinkolahti-Seura 10v ja Vuosaari-Seura 50v. Mukana oli lauluyhtye Sakarat ja laulattajana toimi Anja Hinkkanen. Aurinkoisessa ja lämpimässä illansuussa Uutelan kanavan rannalle oli kokoontunut yhteislaulajia oli noin 70 henkilöä, vauvasta vaariin.

Taiteiden yö
Aurinkolahti-Seuran 10-vuotisjuhlia vietettiin Taiteiden Yönä 25.8.2016 Aurinkolahden aukiolla. Jo perinteeksi muostuneita Taiteiden Yön juhlia vietettiin nyt monipuolisemmalla ohjelmalla ja upeammalla ilotulituksella kuin koskaan aiemmin. Niinpä lämmin elokuun ilta oli houkutellut paikalle ennätyksellisen suuren yleisön vauvasta vaariin.

Heti aluksi tanssiva nukke Maddaleena sai nuorimmamat villisti mukaansa tanssimaan. Taitelijatalon fanfaari toivotti apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin paikalle. Hänen onnittelutervehdyksen jälkeen paikalle saapui huikea samba-show. Heidän kiihkeät samba-rytmit lämmittivät jo varttuneemmankin yleisön mukaan sambarytmeissä tanssittuun letkajenkka-jonoon. Yleisön tanssitusta jatkoi Taitelijatalon yhtyeet. Tanssirytmien jälkeen taidokas Lauluyhtye Meri esitti sydämen sykkeen rauhoittamiseksi swengaavaa a capella-tyyliin laulettuja merihenkisiä kappaleita.
Tuuli oli tyyntynyt joten illan huikea ilotulitus voi alkaa. Se muodosti 10 henkeäsalpaavan upeaa näytöstä. Ei ihme että tyytyväinen yleisö palkitsi sen mahtavilla taputuksilla.


Uutelan Joulupolku
Vuosaaren Uutelan Joulupolkuun osallistuttiin su 11.12.2016 jo viidennen kerran. Aurinkolahti-Seura tarjosi perheen pienimmille koira-ajelua, jonka toteutti Helsingin Vetokoirakerho. Napakasa pakkasesta huolimatta jaksoivat lapset sankoin joukoin jonottaa jännittyneinä vuoroaan. Tapahtuma saavutti jälleen kerran suuren suosion.

Onnittelutervehdys
Aurinkolahti-Seura onnitteli 17.5. Vuosaariseuraa sen 50-vuotisjuhlavuonna ja osallistui sen kunniaksi pidettyyn vapaamuotoiseen iltatilaisuuteen ravintola Mainingissa.

Varaston muutto
Seuran pitkäaikaisen varaston vuokrasopimus irtisanottiin As Oy Helsingin Merikeijun taholta päättyväksi vuoden 2016 lopussa. Uusi varasto saatiin AsOy Helsingin Afroditen tiloista. Kymmenhenkinen talkooporukka teki muuton ripeästi ja samalla iso osa vanhentunutta tavaraa heitettiin pois.


Tiedotustoiminta
Tärkein ilmoitus- ja tiedotuskanavamme on paikallinen Vuosaari-lehti, joka onkin auliisti antanut tilaa tapahtumillemme ja julkaissut runsaasti kuvia eri tilaisuuksista. Aurinkolahti-Seuran hallituksen jäsenet ovat myös laatinen useita artikkeleita Vuosaari-lehteen. Seuran tapahtumista on myös tiedotettu Aurinkolahden alueelle levitetyillä julisteilla. Sisäistä ja ulkoista tiedottamista on hoidettu pääosin seuran omien kotisivujen kautta sekä sähköpostilla välietyillä jäsentiedotteilla.


Aurinkolahti – Taustaa ja kaavoituksen historiaa
Aurinkolahti on syntynyt niille, jotka etsivät korkeatasoista ja ekologista kaupunkiasumista, kimmeltävän ulapan avaruutta, monipuolista luontoa, upeaa hiekkarantaa sekä bulevardien puistomaisuutta ja lähipalveluja vaativaan makuun. Täällä jos missä tulee olo, että on ulkomailla.

Aurinkolahti on uusi, merihenkinen, noin 8000 ihmisen asuinalue. Merellinen Aurinkolahti ja sen 700 metriä pitkä rantabulevardi on useasti palkittu, urbaani ja ekologinen kaupunginosa. Siinä yhdistyvät aavan meren ulappa, viihtyisä ja turvallinen asuminen, toimiva julkinen liikenne sekä hyvät terveys- ja kauppapalvelut. Kaiken kruunaa vierestä avautuvat Uutelan luonnossuojelualueet ja laaja virkistysmetsä. Aurinkolahti edustaa hienolla tavalla 2000-luvun ekologista ja luontoarvoja kunnioittavaa ympäristösuunnittelua.

Aurinkolahden synty - Kaavoitus ja rakentaminen
Aurinkolahden asemakaavan perusteet määriteltiin Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston suunnitelmissa 1990-luvulla. Niissä todettiin mm.:
- Tavoitteena on saada omintakeinen ja laadukas alue.
- Tonttien sijainti rannan tuntumassa ja kanavan äärellä edesauttaa vapaarahoitteisen
omistuasuntotuotannon toteutusta.
- Hiekkaranta ja kanava korostavat hyvää mielikuvaa Vuosaaresta yleisessä tietoisuudessa

Korkealaatuisen asuinalueen takaamiseksi järjestettiin Aurinkolahdesta kansainvälinen kaavasuunnittelun kutsukilpailu vuonna 1996. Kilpailun voitti tunnustettu arkkitehti Timo Vormala. Aurinkolahden kanavan ympäristösuunnittelusta järjestettiin vuonna 2003 kilpailu, jonka voitti taiteilija Anne Koskinen ehdotuksellaan ”Kivi”.

Helsingin kaupunki on voimakkaasti panostanut asumisen ympäristöalueen rakentamisen laatuun ja
yksityiskohtaiseen viimeistelyyn. Sen tuloksena on Aurinkolahden hieno rantabulevardi palkittu
Ympäristörakentamisen palkinnolla vuonna 2003. Uutelan merikanava ja 2015 lopullisesti valmistunut Kauniinilman puisto on upea ja monipuolinen kokonaisuus. Uusilla ramppivaloilla varustetut Hellesilta ja Sumujen silta sekä niiden ali virtaavat lohiportaat ja kohisevat putoukset sekä rannan siloiset luonnonkalliot ja pirunpelto palkittiin myös Ympäristörakentamisen palkinnolla vuonna 2010. Aurinkolahden rakennusten suunnitteluun ovat osallistuneet monet Suomen eturivin arkkitehdit.

Hallitus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti